Banner

2toDrive

Rijbewijs met 17 en rijles vanaf 16,5 jaar

Sinds 1 november 2012 kan je met 16,5 jaar rijlessen nemen en vanaf 17 jaar je rijbewijs behalen. Tot 18 jaar moet je begeleid rijden met een coach. Vanaf 18 jaar ben je er dan klaar voor om alleen auto te rijden. 

stappenplan 2todrive12

Coach 2toDrive

Bij het experiment 2toDrive moeten jongeren wanneer zij op hun 17e het rijbewijs hebben behaald, tot hun 18e jaar begeleid worden door een coach. De coach is er om de jongeren te stimuleren en te motiveren. Een coach moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

hij of zij

  • moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een personenautorijbewijs; 
  • moet minimaal 27 jaar oud zijn;
  • mag 4 jaren voorafgaand aan de aanvraag van de begeleiderspas geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad; 
  • mag 4 jaren voorafgaand aan de aanvraag van de begeleiderspas geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad; 
  • mag 4 jaren voorafgaand aan de aanvraag van de begeleiderspas geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid hebben gehad; 
  • mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden; 
  • moet een geldig rijbewijs kunnen tonen. 

Meld je tijdig aan als coach, dit moet namelijk afgerond zijn voordat de leerling zijn of haar begeleiderspas kan aanvragen. Het aanmelden als coach doe je via de website van 2toDrive door middel van je DigiD code.

Klik hier om jezelf aan te melden als coach

Begeleiderspas

Een begeleiderspas is een pasje met daarop de namen van je begeleiders, jij als 17-jarige hebt de begeleiderspas samen met je rijbewijs bij je als je gaat autorijden. De pas kost 35 euro en komt boven op de kosten van je rijbewijs. Het aanvragen van een begeleiderspas doe je ook via de website van 2toDrive door middel van je DigiD code.

Klik hier om een begeleiderspas aan te vragen

 

Meer informatie over 2toDrive, klik hier

Wij zijn aangesloten bij:

Logo CBR  logo BOVAG  Logo RISjpg